Fissure House

Threefold Architects were approached to develop a cohesive refurbishment scheme for a four storey terraced property in the heart of the Redchurch Street conservation area, London. Threefold Architects opted to retain the proportions of the terraced facade but improve the detailing and spatial hierarchy to best  respect the existing architectural grain. Behind the facade the layout was redesigned both structurally and architecturally to create a series of dramatic and luminous spaces for contemporary living. 

Space was optimized by creating a single linear staircase occupying a triple height void or ‘fissure’  along the edge of the building. Internally, variety and excitement was achieved between floors by cutting back each floor plate to create dramatic views and glimpses of different living spaces. The character and materiality of existing brickwork was celebrated and complimented with new bespoke joinery and metalwork, embracing the strong craft tradition within the local area. New openings and external terraces were introduced at the rear transforming a once crowded and claustrophobic site into a spacious, light and multi-layered home. 

BL_002 Brick Lane 013 Brick Lane 006 Brick Lane 005 Brick Lane 009 Brick Lane 007 Brick Lane 008 Brick Lane 010 Brick Lane 012