The Long Studio

long studio threefold architects 01 long studio threefold architects 02 long studio threefold architects 03 long studio threefold architects 04 long studio threefold architects 05 long studio threefold architects 06 long studio threefold architects 07 long studio threefold architects 08 long studio threefold architects 09 long studio threefold architects 10

The Long Studio

Set within the flatlands of rural norfolk and inspired by the local agricultural vernacular this zero carbon artists studio was designed to capture the sky.

This simple, linear, black clad building occupies a position on the boundary between garden, fields and sky, designed with a simple portal frame timber structure to create an inspirational space that could be constructed by the client themselves. It creates a straight forward and flexible volume for the creation of art that is unexpectedly and vividly animated by light and views. The entire length of the eastern field elevation is punctuated by a continuous horizon level clerestory window that frames views of the constantly shifting sky whilst large sliding doors that open the space up to the mature garden and the afternoon sun to the west.

All of the timber used for the construction of the building is sustainably sourced, rainwater is harvested and the cladding is made from recycled cellulose fibre. The studio is heated by a wood burning stove, insulated by sheeps wool and all its electricity is generated by photovoltaic panels.